StoryEditor

Minúta hluku pre Busha

V pevnosti menom Praha to opäť žije. Dôvod je čisto prozaický. Včera večer mal priletieť najmocnejší z "mocných", americký prezident George W. Bush.

Do poslednej chvíle sa informácie o čase jeho príletu z bezpečnostných dôvodov rôznili.

Vrieť začalo podvečer
V spočiatku pokojnej Prahe to začalo vrieť až podvečer, keď sa "dostali k slovu" odporcovia amerického plánu na vybudovanie radarovej základne. Najviac kriku urobilo asi 800 ľudí, ktorí prišli na demonštráciu aktivistov z organizácie Nie základniam. Po minúte "hluku" pre prezidenta Busha ho následne organizátori na virtuálnom súde na pódiu odsúdili na doživotný trest práce, a to za všetky zločiny, ktoré doteraz spáchal. "Trest prácou preto, lebo ju nikdy nepoznal," vysvetlil hovorca organizácie Ján Tamáš.

"Svoje" dostala od demonštrantov aj česká vláda. Najmä po vystúpení Jana Neorala, starostu obce Trokavec, v blízkosti ktorej by mala americká základňa vyrásť. Obvinil vládu, že nehovorí ľuďom o radaroch pravdu. Argumentoval tým, že podľa najnovšej štúdie základňa nemá chrániť samotné Česko, ale krajiny ako sú Veľká Británia či Francúzsko. Do jeho prejavu viac ráz zaznelo z davu hlasné "demisia, demisia".

Policajti na každom rohu
Kým na demonštrantov dozerali len asi desiatky policajtov, v Prahe s blížiacim sa príchodom Busha sa objavili muži zákona takmer na každom rohu. Čoraz častejšie zneli z ulíc policajné sirény. Česká metropola sa tak akoby z minúty na minútu zmenila na "nedobytnú pevnosť". V nej bude šéf Bieleho domu necelých 24 hodín. Počas toho stihne rokovať s českými politikmi, kde bude najmä lobovať za vybudovanie radarovej základne v Česku.

Ticho pred búrkou
Dopoludnie v meste skoro v ničom nepripomína, že večer sem príde najmocnejší z "mocných" sveta. Na Karlovom moste je tradične plno turistov všetkých možných národností, češtinu takmer nepočuť. Aj keď domáci tvrdia, že turistov je tu oveľa menej ako obyčajne. Ruch je však typický pre hlavné mesto.

Takisto okolie Hradu je relatívne pokojné. Okrem toho, že pre turistov je Hrad uzavretý, čo však zistíte až vtedy, keď zdoláte všetky schody vedúce k nemu. Vchod od starých zámockých schodov stráži približne tucet policajtov. Pôsobia však skôr ako na pikniku, nie v deň príchodu amerického prezidenta. "Zatiaľ je tu pokoj, to podstatné príde večer a zajtra," hovorí jeden zo strážcov zákona. Viac sa však so mnou nechcel baviť. Vraj nemôžu poskytovať podrobnejšie informácie.
Za uzamknutou bránou stráži Hrad len jeden príslušník hradnej stráže. To je všetko. Pôsobí však veľmi ostro a na otázku japonských turistov, či si ho môžu vyfotografovať, rázne odpovie nie.

Aj ulice pôsobia relatívne pokojne, policajnú hliadku možno stretnúť len kde-tu. Ako počas bežného dňa.

Pokoj vystriedali sirény
Popoludní sa však aj "božský pokoj" mení. Čoraz častejšie počuť v uliciach sirény policajných áut. Tiež pribúda policajných hliadok. Blíži sa hodina Bushovho príletu, ale aj hodina ohlásených demonštrácií. Tých má byť niekoľko.

Hneď prvá bola ohlásená už na 15. hodinu pred izraelskou ambasádou. Neonacistom a radikálom sa nepáči americko-izraelská politika v Iraku a chceli to dať dosť ostro najavo. Bolo však 16. hodín preč a protest žiaden. Zato policajtov dosť. Ambasádu strážilo viac ako 30 ozbrojených mužov, v okolitých uličkách boli pripravené ďalšie hliadky. Zrejme si to aktivisti rozmysleli a vopred vzdali.

Najväčšiu demonštráciu pripravili o šiestej večer aktivisti z organizácie Nie základniam, na ktorú prišlo asi 1500 ľudí. Pôvodne sa mala konať na Hradčanskom námestí, no minister vnútra Ivan Langer na poslednú chvíľu nechal celý priestor uzavrieť, a tak demonštráciu vlastne "zakázal". O menší incident sa postaralo asi sto anarchistov, ktorí sa pokúšali preniknúť do okolia Pražského hradu. To je však hermeticky uzavreté. Anarchisti sa pokúšali prelomiť zátarasy. Na miesto okamžite prišli ťažkoodenci, vtrhli do davu a anarchistov vytlačili z priestoru.

01 - Modified: 2003-05-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Néstor Kirchner, najmenej zlý zo všetkých 02 - Modified: 2003-05-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Do Bieleho domu cesta zarúbaná 03 - Modified: 2003-05-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Terorizmus nemá logiku ani rozum 04 - Modified: 2003-05-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Taliansko v nebezpečenstve 05 - Modified: 2003-05-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Manželská kríza stredného veku 06 - Modified: 2003-05-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V téme
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 05:34