StoryEditor

Pavol Hrušovský: Kritický postoj KDH k Mikulášovi Dzurindovi sa nemení

04.05.2006, 00:00
Pravicovú vládu po konflikte s SDKÚ jeho strana opustila. V júnových voľbách chce získať dvojciferný výsledok. Avizuje, že v prípade úspechu budú mať kresťanskí demokrati záujem o ekonomický rezort. Predseda KDH Pavol Hrušovský v predvolebnom rozhovore pre HN.
Pravicovú vládu po konflikte s SDKÚ jeho strana opustila. Napriek tomu vidí povolebnú perspektívu opäť v pravicovom bloku. V júnových voľbách chce získať dvojciferný výsledok. Avizuje, že v prípade úspechu budú mať kresťanskí demokrati záujem o ekonomický rezort. V seriáli rozhovorov s volebnými lídrami politických strán pokračujeme Pavlom Hrušovským.

Nie je paradoxné, že KDH ako strana, ktorá takmer štyri roky strávila vo vládnej koalícii, chce pomáhať rodinám až v ďalšom volebnom období?
- Rodina a jej podpora je naša dlhodobá politika. Pri každej jednej príležitosti pri prijímaní zákonov sme navrhovali riešenia, ktoré zohľadňovali túto prioritu KDH. V oblasti politiky rodiny sme urobili dosť aj v tomto volebnom období a budeme tak robiť aj v budúcnosti.
Niektoré body z vášho programu sú rovnaké ako pred štyrmi rokmi. Neobávate sa, že to môžu voliči vnímať naozaj len ako sľuby?
- Nie. Ciele sú dlhodobé a vždy musíte rešpektovať politických partnerov, s ktorými dokážete zostaviť vládu. Nie všetci majú rovnaký názor.
V programe KDH chýba zmienka o spoplatnení vysokoškolského štúdia, ktoré sa viackrát pokúšal presadiť váš minister Martin Fronc. Prečo ste toho vzdali?
- Nevzdali. Pre nás je úloha hľadania alternatívneho financovania vysokého školstva trvalá a budeme hľadať čo možno najlepšiu, najmenej bolestnú a sociálne znesiteľnú formu.
Takže pri delení ministerstiev budete mať opäť záujem o školstvo?
- Netajíme sa, že po dlhom čase by sme sa radi pokúsili o ekonomický rezort. Politika bezpečnosti, spravodlivosti, výchovy a vzdelávania je však pre nás rovnakou prioritou.
Ústavný zákon o ochrane manželstva, preferovanie rodiny pred inými zväzkami a prvého manželstva, zverejňovanie identity zákazníkov prostitútok, zmluva s Vatikánom... Nepotvrdzujete dodatočne iba obavy z ultrakonzervatívneho zamerania vášho subjektu?
- Sme konzervatívnou stranou, vychádzajúcou z tradičných hodnôt. Priority, ktoré sme si dali do svojho programu založené na rodine, vzťahu muža a ženy a istého pokusu o mravný záujem celej spoločnosti, sú legitímne.
Na jednej strane zdôrazňujete inštitút rodiny, na strane druhej tzv. ženský prvok sa nedostal ani na voliteľné miesto na kandidátke hnutia?
- Nevylučujem, že jedným z dôvodov, prečo ženy nie sú na kandidátnej listine KDH na prvých miestach, je aj to, že naše ženy svoje hlavné poslanie vidia v rodine, vo výchove. Nechcú sa tak výrazne angažovať - vedomé si toho, že verejná funkcia je stopercentným nasadením a znamená aj podstatne menší čas strávaný s rodinou. Osobne som však zástancom, aby ženy v politike pôsobili.
Vladimírovi Mečiarovi ste pripomenuli vraždu Róberta Remiáša. Na druhej strane však vyšetrovatelia, ktorí spadali pod vášho ministra Vladimíra Palka, nedokázali vyšetrovanie tohto prípadu uzavrieť...
- Minister si nemôže dovoliť zasahovať do vyšetrovania a nemôže ho ani urýchľovať. Verím v ďalší priebeh vyšetrovania, ktoré však môže totálne skončiť, ak narazí na problém udelených amnestií.
Polícia už avizovala, že vyšetrovanie vraždy je pred koncom a v polovici mája by mohla odovzdať spis prokuratúre. Môže to načasovanie súvisieť s voľbami?
- Je to čudné, že vždy tak krátko pred voľbami sa v týchto rozhodujúcich kauzách, ktoré majú aj svoje politické pozadie, niečo udeje.
Ale nechcem špekulovať, mám skôr tendenciu dôverovať štátnym orgánom.
V roku 1998, keď sa menili mocenské pomery, bolo vašou snahou objasniť kauzy Ivana Lexu a jeho SIS. Lexa bol obžalovaný vo viacerých prípadoch, ani jeden však neskončil odsúdením. Ako to chcete ľuďom vysvetliť?
- Boli to isté podozrenia, ktoré sa zakladali na istých zisteniach a dávali oprávnenia aj politikom, ale v prvom rade orgánom činným v trestnom konaní, aby začali konať. S výsledkom jednotlivých káuz nemusíme byť spokojní, ale na druhej strane treba všetky tie rozhodnutia zobrať na vedomie.
Do volebnej kampane chcete investovať do 25 miliónov korún. Znamená to, že o toľko narástli vaše náklady oproti roku 2002 (zákon vtedy umožňoval dať na kampaň maximálne 12 miliónov Sk), alebo tie skutočné náklady pred štyrmi rokmi boli iné?
- Neboli iné. Vykázali sme ich v reálnych sumách, aké sme na kampaň vynaložili. Ceny oproti predchádzajúcim štyrom rokom aj vzrástli, ale rozhodli sme sa robiť kampaň trochu iným spôsobom - cez profesionálnu agentúru.
Hovorí sa, že agentúra Mark/BBDO vám robí kampaň zadarmo. Šéf vašej volebnej kampane KDH Pavol Abrhan priznal, že zmluva nehovorí o žiadnej sume.
- Agentúra dostane riadnu a nie malú sumu za jej práce, ktoré v kampani odviedla. Špekulácia z vašej otázky je úplne bezpredmetná.
Preferencie KDH sa už niekoľko rokov nehýbu. Nie je to spôsobené aj tým, že rovnaké témy a rovnaké tváre vo vedení dokážu osloviť iba tú istú skupinu voličov?
- Nesúhlasím s tým. Jedine KDH je programovo aj personálne schopné prinášať do slovenskej politiky nové témy. Napríklad rovnú daň, postoj k európskej ústavnej zmluve, k vojne v Iraku a vyslanie slovenských vojsk, náš zápas o zrušenie Mečiarových amnestií. To sú vážne témy, ktoré je potrebné v nejakých intervaloch znovu ponúkať do parlamentu a verejnosti oživovať pamäť.
Ste spokojný s preferenciami, ktoré má KDH?
- Nie. Žiaden predseda nemôže byť spokojný s preferenciami, ktoré strana má. Mojou ambíciou je mať vyššie preferencie.
Na aký volebný výsledok si trúfate?
- Sám pre seba som si stanovil za cieľ dvojciferné číslo.
Desať percent, dvadsať?
- Nebudem hovoriť. Čím to bude vyššie, tým viac to bude tešiť. Urobím všetko pre to, aby KDH malo silu oveľa aktívnejšie presadzovať svoje požiadavky v politike.
Spýtam sa inak - koľko poslancov chcete mať v parlamente?
- Viac ako sme mali teraz.
Podľa prieskumov by mali SMK, SDKÚ-DS a KDH dohromady menej mandátov ako Smer. Ste presvedčený, že bez strany Roberta Fica sa dá zostaviť nový vládny kabinet?
- V tejto chvíli je to hypotetická otázka. Do volieb je ešte dosť času, aby sa preferencie menili. Som presvedčený, že porastú preferencie pravicových politických strán - aj KDH. Veľa bude záležať na účasti voličov.
Kresťanským demokratom by zrejme vyhovovala nižšia voličská účasť...
- My vyzývame všade, kde chodíme - poďte voliť KDH. Ale zodpovednosť majú v rukách všetci.
Ktorý variant je pre vás prijateľnejší - mierniť ľavicové kroky Smeru za účasti KDH a SMK vo vláde, alebo váš odchod do opozície voči Smeru?
- My sme neuzatvárali žiadne dohody so žiadnou politickou stranou, len sme povedali, s kým KDH vládnuť nebude. Je to predčasné, zatiaľ vám viem len povedať, za akých podmienok pôjdeme do vlády. Bolo by to so stranami, ktoré budú rešpektovať naše priority a dosiahneme s nimi čo najširšiu programovú zhodu. Nerokovali sme s nikým, len sme vyjadrili svoj názor, že pravicová vláda ukázala schopnosť riešiť zásadné problémy spoločnosti, že sme dokázali presadiť aj nepopulárne, ale potrebné reformy. O to viac ma mrzí, že konflikt s SDKÚ prišiel a je veľmi ťažký.
Pokiaľ by sa po voľbách hľadala pravicová alternatíva k vláde, ktorú podľa preferencií bude zrejme zostavovať Smer, boli by ste ochotní ísť opäť do vlády, ktorú by viedol Mikuláš Dzurinda?
- Kto získa najviac hlasov v pravicovom bloku, je naozaj predčasné hovoriť. Ale programy pravicových strán sú najviac kompatibilné. Takúto dohodu vidím ako najjednoduchšiu, ale nie istú.
Zostáva pre vás Mikuláš Dzurinda "vierolomným človekom"?
- Po tom, čo sa stalo medzi KDH a SDKÚ v takej zásadnej otázke, akou bola zmluva o výhrade vo svedomí, uplynul len veľmi krátky čas. Nie je dôvod na zmenu môjho postoja.
Nedá sa poprieť, že predčasné voľby môžu vyhovovať nielen SDKÚ-DS, ale aj KDH. Dojem, že mohlo ísť o dohodu, tak stále zostáva. Nebol aj toto jeden z dôvodov rozpadu koalície?
- Vylučujem takéto konštrukcie. KDH bolo úspešnou vládnou stranou. Vyšší princíp nás prinútil k tomu, že sme museli prijať jedno z najťažších politických, straníckych, ale aj osobných rozhodnutí v doterajšej histórii KDH a vládu opustiť.
Vylúčili ste aj spoluprácu s ĽS-HZDS. Úplne, alebo len pod vedením Vladimíra Mečiara?
- Veľmi dobre poznám vzťahy vo vnútri ĽS-HZDS. Ľudová strana bez Vladimíra Mečiara - nakoniec to povedali aj všetci poprední predstavitelia tohto subjektu - nemôže existovať. Preto názor KDH na nemožnosť spolupracovať s Vladimírom Mečiarom je aj vyjadrením postoja k celej strane.
Podozrenia z korupčných afér dokázali ostatné strany - SMK či SDKÚ-DS - pomerne promptne vyriešiť vylúčením svojich člena zo strany. Ako je možné, že práve vedenie KDH nedokázalo niekoľko mesiacov pohnúť s Pavlom Bielikom, ktorého podporila bratislavská krajská organizácia?
- Jediným problémom boli a sú demokratické stanovy KDH, ktoré dávajú konkrétne kompetencie a právomoci našim regionálnym štruktúram. Bratislavská krajská rada využila svoje kompetencie a do istej miery konala v konfrontácii s vedením KDH. Preto som navrhol zmenu stanov, čo sa aj stalo. Pavol Bielik má v tejto chvíli pozastavené členstvo v KDH.
Ste s ním v kontakte?
- Nestretli sme sa dávno. Môj vzťah k nemu sa ľudsky nezmenil, politicky áno. Prestal som Pavlovi Bielikovi ako politikovi dôverovať. Ale keby som ho stretol na ulici, určite nemám problém podať si s ním ruku a porozprávať sa.
01 - Modified: 2003-03-07 05:56:41 - Feat.: 0 - Title: Špidla: Zeman to jasne nepovedal 02 - Modified: 2003-03-07 05:59:45 - Feat.: 0 - Title: Mandala, nekonečná studnica duchovnej energie 03 - Modified: 2003-03-07 06:00:42 - Feat.: 0 - Title: Alergia útočí zo všetkých strán 04 - Modified: 2003-03-07 06:02:11 - Feat.: 0 - Title: Byť či nebyť vegetariánom?
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 20:23