StoryEditor

Európou otriasli správy o dvojbiliónovom eurovale

19.10.2011, 09:00
Aktualizované | Nemecko poprelo šíriace sa špekulácie o navýšení eurovalu na dva bilióny eur.

Európsky fond finančnej stability (EFSF) sa nad už schválený objem 440 miliárd eur s konečnou platnosťou zvyšovať nebude. Na tlačovej konferencii to povedal hovorca nemeckého ministerstva financií Martin Kotthaus. Nezvýši sa podľa neho ani príspevok Nemecka, ktoré má do záchranného fondu poskytnúť 211 miliárd eur.

"O zvýšení objemu fondu nad 440 miliárd eur sa nejedná. Takže finito, basta," povedal Kotthaus, ktorého cituje agentúra Reuters. Naprieč Európou sa podľa neho pred nadchádzajúcim summitom EÚ viedli produktívne a priaznivé rokovania, ktoré sa zamerali na to, ako fond čo najefektívnejšie využiť.

Ako fond čo najlepšie využiť, v tom by podľa Kotthause malo byť jasno o niekoľko dní. Minister financií Wolfgang Schäuble vraj nehovoril o žiadnej konkrétnej sume, ktorá by sa týkala objemu záruk za úvery fondu, je ale možné, že na schôdzi straníckych lídrov v Berlíne v utorok zmienil nejaké hypotetické číslo.

Britský denník Guardian v utorok napísal, že Francúzsko a Nemecko sa dohodli na zvýšení objemu fondu na dva bilióny eur, teda skoro na päťnásobok súčasných 440 miliárd. Denník sa odvolával na diplomatické zdroje z EÚ, zdroje agentúry Reuters či denníku The Wall Street Journal ale správu hneď v utorok popreli.


Zdroje z Európskej únie dnes popreli dohady, podľa ktorých sa už Francúzsko a Nemecko dohodli na posilnení Európskeho fondu finančnej stability (EFSF). Podľa utorkovej správy britského denníka The Guardian by sa mal fond navýšiť na dva bilióny eur, takmer trojnásobok sumy, ktorá bola len teraz čerstvo navýšená z pôvodnej čiastky necelého pol bilióna eur. 

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble však uviedol, že by to mal byť maximálne bilión eur, napísal v dnešnom vydaní Financial Times Deutschland (FTD).

Ďalšie nemecké noviny Handelsblatt zase prišli s informáciou, že na zvýšení finančných prostriedkov v EFSF by sa mohli podieľať rýchlo sa rozvíjajúce ekonomiky známe pod skratkou BRIC: Brazília, Rusko, India a Čína.

Také ľahké to nie je

Guardian uviedol, že eurozóna zvýši EFSF na zhruba dva bilióny eur, aby poskytla podporu krajinám ohrozeným dlhovou krízou a európskym bankám, vystaveným riziku gréckeho bankrotu. Dôvera v uzavretie dohody na riešenie dlhovej krízy na nedeľňajšom summite Európskej únie sa podľa denníka zvýšila potom, čo agentúra Moody's v utorok upozornila, že by mohla zhoršiť výhľad prestížneho francúzskeho ratingu Aaa.

"Nie je to pravda, žiadna takáto dohoda neexistuje," povedal agentúre Reuters jeden z vyššie postavených činiteľov EÚ. Druhý zdroj uviedol, že také výrazné navýšenie EFSF ani nie je uskutočniteľné. "Je naivné myslieť si, že si to vypočítame a prídeme s pekne zaokrúhleným číslom dva bilióny. Také jednoduché to nie je, "dodal.

Podľa Vladimíra Gešperíka zo spoločnosti Capital Markets bude musieť Nemecko a Francúzsko schváliť toto navýšenie bez ostatných krajín alebo sa bude hlasovať väčšinou. "Je to zatiaľ hudba budúcnosti a neexistuje v tom zhoda. Uvidíme, s čím prídu Nemci a Francúzi na summit. Je tu však evidentný tlak na prepojenia štátov v eurozóne tak, že už nebude cesty späť," dodáva Gešperík.

Podľa analytika Next Finance Martina Prokopa by eurozóne navýšenie záchranného fondu určite pomohlo, ale nevidí priestor pre to, aby sa na navýšení zhodli všetky krajiny eurozóny. "Tento plán je maximálne nereálny. Mám pochybnosti, že by si takéto vysoké navýšenie mohli dovoliť aj ekonomiky, ktorých zadlženie je oproti štátom PIIGS veľmi nízke. A dokonca nie som si ani istý, či by takéto navýšenie podporila aj nemecká verejnosť," tvrdí Prokop. Podľa jeho názoru ide skôr o zbožné prianie politikov, než o uskutočniteľný krok.

Analytici upozorňujú na to, aké problémy mala eurozóna so schvaľovaním júlovej dohody o navýšení EFSF zo 440 na 780 miliárd eur a posilnenie jeho právomocí. Slovensko ako posledný člen menovej únie ju schválilo iba minulý týždeň, a to ešte za cenu pádu vlády.

"Euroval s objemom dva bilióny je iba zdrojom ďalších rizikových operácií pre európske banky. Pre niektoré krajiny je to však nepredstaviteľná suma, podiel Slovenska v prípade potreby plnenia by predstavoval takmer 18- mesačné príjmy štátu," tvrdí analytik TRIM Broker Valér Demjan. "Trh a ratingové agentúry by to mohlo viesť k poklesu dôvery v slovenské verejné financie a k rastu rizikových prirážok dlhopisov," dodáva Stanislav Pánis z J&T Banky.

Podľa Schäubleho by sa navýšenie fondu na bilión eur uskutočnilo formou poistiek na štátne pôžičky krajín zasiahnutých dlhovou krízou. Nemecké záruky v EFSF, ktoré teraz dosahujú 211 miliárd eur, by sa tak nezvýšili, zdôraznil podľa FTD minister. Ich ďalší rast by totiž veľmi pravdepodobne narazil na nesúhlas časti koaličných poslancov, z ktorých niektorí len s ťažkosťami podporili nedávne navýšenie fondu.

Podľa Jaroslava Brychtu zo spoločnosti X-Trade Brokers by krajiny do eurovalu viac prostriedkov nepumpovali. "Len by využili princíp finančnej páky, takže by namiesto 100% dlhu kryli len 20%, čím by mohli čiastočne zaistiť dlhopisy v hodnote presadujúcej dva bilióny," vysvetľuje. Podľa analytika je to len ďalší zúfalý pokus ako riešiť problémy bez jediného systémového riešenia.

Správ už bolo veľa

Účastníci schôdzky však správu FTD dementovali. Schäuble údajne žiadnu konkrétnu sumu nespomenul. Poslanec Ulrich Scharlack agentúre Reuters povedal, že im minister iba povedal, že sa v EÚ v súčasnosti prepočítavajú rôzne modely.

Správa Guardianu na poslednú chvíľu posilnila rast na newyorskej burze, zvýšila kurz eura a dnes priaznivo ovplyvnila akcie na tokijskej burze. "Ak by to bola pravda, bolo by to niečo, na čo trh čaká," povedal Brian Dolan z firmy Forex.com. "Musíme to ale brať s rezervou. Z Európy sme tu mali už veľa správ, ktoré hovorili, že je niečo hotové, ale nasledujúce ráno zostalo len sklamanie," dodal.

Graf kurzu eurodolára

Vďaka nádejám na rozšírenie eurovalu stúpli aj európske akcie. Paneurópsky index FTSEurofirst 300 sa krátko predpoludním zvýšil o percento na 971,66 bodov potom, čo v utorok klesol o 0,4 percenta. Na raste sa veľkou mierou podieľali bankové tituly, napríklad francúzska spoločnosť BNP Paribas či nemecká Deutsche Bank.

"Je zaujímavé, že trh napriek tomuto popretiu stále smeruje nahor. Naznačuje to, že si trh myslí, že je niečo na ceste," uviedol analytik Jeremy Batstone-Carr zo spoločnosti Charles Stanley. Dodal, že situácia na trhu zostane pred summitom vrtkavá.

Očakávaný summit

Finančné trhy teraz nervózne sledujú signály, či na summite EÚ dôjde k nejakej konkrétnej dohode. Nemecko od začiatku týždňa upozorňuje, že žiadny definitívny výsledok čakať nemožno a kancelárka Angela Merkelová v utorok povedala, že šéfovia krajín na jednom stretnutí krízu nevyriešia. Francúzsko naopak po utorkovom varovaní Moody´s zvyšuje tlak na dohodu a prezident Nicolas Sarkozy v utorok povedal, že nevídaná finančná kríza nás v nasledujúcich dňoch povedie k veľmi dôležitému rozhodnutiu.

Dohodnúť navýšenie palubnej sily EFSF do nedele bude podľa hlavného ekonóma Poštovej sporiteľne Era Jana Bureša tvrdý oriešok, rovnako tak ako druhý záchranný balík pre Grécko. "Predovšetkým bude zložité vyjasniť si mechanizmus doplnenia kapitálu do európskych bánk, ktorým bankám pomoci zo spoločných zdrojov a ktorým zo zdrojov národných. Zvlášť, keď finálna dohoda kritickým spôsobom dopadne na ratingové hodnotenie všetkých krajín," uviedol Bureš.

Podľa zdrojov by sa lídri krajín EÚ mohli na summite zhodnúť na určitej forme zvýšenia finančnej sily EFSF prostredníctvom "pákového efektu", ktorý používajú banky pri poskytovaní úverov mnohonásobne prevyšujúcich ich kapitál. Fond by zrejme mohol garantovať časť strát z nových emisií dlhopisov krajín eura. Podľa činiteľov EÚ sa tým však finančná sila EFSF môže zvýšiť maximálne na 1,5 bilióna eur.

Francúzsko a Nemecko sa podľa Guardianu tiež dohodli na potrebe rekapitalizácie európskych bánk tak, aby sa v kapitálovej primeranosti dostali na deväť percent. Berlín a Paríž sú údajne tiež blízko dohode o zvýšení účasti súkromného sektora na záchrane Grécka.

01 - Modified: 2005-04-11 09:32:00 - Feat.: 0 - Title: V Chorvátsku štrajkuje 8000 lekárov za vyššie platy 02 - Modified: 2005-04-11 09:43:28 - Feat.: 0 - Title: Golf je u nás čoraz populárnejší 03 - Modified: 2005-04-11 09:44:00 - Feat.: 0 - Title: Šéf českej diplomacie: Česko-nemecké vzťahy sú najlepšie v histórii oboch krajín 04 - Modified: 2005-04-11 09:54:02 - Feat.: 0 - Title: Záujem o podnikanie žien muži často neberú vážne
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 21:42