StoryEditor

Nesúhlasíme s očierňovaním

27.09.2007, 00:00

Reakcia na článok Politický biznis s drevom (HN, 24. 9. 2007)

Rozhodne sa dištancujeme od tohto článku, ktorý vznikol kompiláciou z kontextu vytrhnutých odpovedí na otázky a ich účelovým zoradením do súvisu s očierňovaním š. p. Lesy SR. Ohradzujeme sa proti účelovo vytrhnutým vetám z kontextu obsiahleho vyjadrenia v článku, ktoré sme redakcii HN poskytli ako celok.

Máme pocit, že sme proti svojej vôli boli vtiahnutí do hry, ktorá so zisťovaním skutočného stavu v hospodárení a obhospodarovaní lesov ako takých nemá nič spoločné. Spomínaný článok hrubým spôsobom poškodzuje záujmy drevospracovateľského priemyslu ako celku a tým ohrozuje aj rozvoj regiónov, ktoré sú na tento priemysel tradične odkázané. Chceme zdôrazniť, že autor článku účelovo vynechal z našich odpovedí všetky pozitívne aspekty spolupráce medzi Drevárskou sekciou Zväzu spracovateľov dreva SR (DS ZSD SR) a š. p. Lesy SR, ktoré sme v ostatnom období po zmene manažmentu v š. p. Lesy SR nesporne spoločne dosiahli. Musíme pripomenúť, že Zväz spracovateľov dreva SR je zamestnávateľským zväzom v rezorte, ktorý považujeme za jeden zo strategicky najdôležitejších pre rozvoj regiónov.

DS ZSD SR však nikdy netvrdila, že š. p. Lesy SR je tunelovaný. Len upozorňujeme na to, že súčasný stav a metóda zatrieďovania vyťaženej guľatiny umožňujú často zatrieďovať do nižších kvalitatívnych tried, čím sa podnik tuneluje zvnútra a deformujú ceny na trhu, pretože potom ju obchodná spoločnosť môže v správnej triede predať za lepšiu cenu, aj keď v podstate pod cenu legálne zatriedenej guľatiny či reziva.

Podľa našich informácií sa však pripravuje nová obchodná smernica pre š. p. Lesy SR a chceme veriť ubezpečeniam zo strany vedenia štátnych lesov, že bude transparentnejšia a spravodlivejšia. Navyše bude umožňovať podpísanie dlhodobých obchodných zmlúv s overenými partnermi, ku ktorým sa členovia DS ZSD SR zaraďujú.

Komunikácia medzi vedením š. p. Lesy SR a DS ZSD SR je v tomto roku mimoriadne intenzívna, aj keď miestami komplikovaná a sústreďuje sa predovšetkým na operatívne riešenie dodávok a uzatváranie kvartálnych zmlúv. DS ZSD SR ako celok je nesporne najväčším obchodným partnerom š. p. Lesy SR, pretože ročne odoberá celkovo 760-tisíc m3 drevnej suroviny. Export surového dreva je z hľadiska národnej ekonomiky neefektívny, a práve preto má DS ZSD SR eminentný záujem o to, aby sa domáca surovina spracovala v domácich kapacitách.

Rovnako máme záujem o to, aby sa komunikácia o našich záujmoch odohrávala priamo, a nie sprostredkovane cez médiá. Preto pripravujeme deklaráciu o spolupráci medzi š. p. Lesy SR a ZSD SR, ktorá je však zrejme ohrozená práve spomínaným článkom v HN.

Igor Patráš, prezident ZSD SR
Peter Zemaník, generálny sekretár ZSD SR

01 - Modified: 2003-06-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krátko 02 - Modified: 2003-06-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Sorosovu pomoc budú teraz potrebovať USA
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 23:01