StoryEditor

Grécko opustí eurozónu a vypukne úverová kríza

29.12.2011, 11:00
Prinášame vám prehľad najväčších hrozieb budúceho roka aj so spôsobom, ako sa im vyhnúť.

Výhľady ekonómov na rok 2012 sú vzácne podobné - ekonomika v Európe sa prepadne do recesie, v horšom prípade aj v Spojených štátoch. Globálny rast o približne tri percentá potiahnu hlavne rozvíjajúce sa krajiny na čele s Čínou a Indiou. Okrem toho analytici Deutsche Bank upozorňujú na paradoxné riziko budúceho roku, ktorým je možnosť, že by sa ekonomike naopak darilo dobre. Trhy sú totiž pripravené na pokles, takže by lepší vývoj mohol spôsobiť nepredvídané trhové reakcie.

1. Grécko opustí eurozónu

Odchod Grécka z eurozóny nemožno vylúčiť, aj keď to nie je hlavný scenár Deutsche Bank (DB). Znamenal by veľké škrty v privátnom sektore, reguláciu, kolaps gréckeho bankového systému a run na niektoré európske banky.

Ako sa zabezpečiť? Zlato, americké dlhopisy, japonský jen a britská libra by mali v portfóliách nahradiť európske aktíva. A dá sa staviť aj na rast volatility.

 

2. Úverová kríza v Taliansku a Španielsku

V Španielsku je potrebné pozorne sledovať privátny a bankový sektor, v Taliansku hospodársky rast a politickú situáciu. Strata dôvery by obe krajiny odrezala od dostupného financovania na trhu, čo by ohrozilo euro a sprostredkovane celý bankový systém. ECB by musela reagovať oveľa agresívnejšie, aby zabránila globálnemu kolapsu.

Ako sa zabezpečiť? SHORT francúzskych a britských bánk a východoeurópskych mien. Staviť sa dá naopak na rast CDS.

 

3. USA: Ďalšie znižovanie ratingu a/alebo recesia

Môže sklamať hospodársky rast, ale môže stačiť aj pôsobenie európskych problémov. Nedávno bol znovu znížený rating niektorých amerických bánk (Goldman Sachs, Bank of America a Citigroup).

Ako sa zabezpečiť? Nadvážiť nefinančné sektory, predovšetkým necyklické akcie.

 

4. Tvrdé pristátie Číny

Podľa DB by sa rast Číny do šesť percent v dôsledkoch prejavil ako recesia v ktorejkoľvek veľkej vyspelej krajine. Svetové trhy by trpeli kvôli prepadu cien komodít. Čínske devízové rezervy by však mohli byť v prípade potreby použité na podporu rastu ekonomiky.

Ako sa zabezpečiť? 6-mesačné put-opcie (nákup práva na predaj za vopred stanovenú cenu) na koše komodít.

 

5. Francúzsko stratí rating AAA

Vzhľadom k nečinnosti krajiny pri hľadaní úspor ide o pomerne pravdepodobný scenár. Rozdiel medzi výnosmi nemeckých a francúzskych dlhopisov naznačuje, že je toto riziko už na trhoch zohľadnené, avšak malo by to silný negatívny vplyv na vnímanie celého EFSF.

Ako sa zabezpečiť? CDS na Francúzsko.

 

6. Agresívne odpákovanie európskych bánk

Tzv. deleveraging prebehne určite, je len otázkou, ako rozsiahly a o koľko. Mohlo by ísť o zhruba 1,5 bilióna eur počas roka a pol, podľa potreby aj viac.

Ako sa zabezpečiť? Investície do cyklických odvetví, indexov volatility a niektorých podceňovaných finančných inštitúcií.

 

7. Obchodníkom s komoditami dôjdu peniaze

Pomerne pravdepodobný variant - európske banky nebudú mať kvôli odpákovaniu na rozhadzovanie, čo komoditným traderom obmedzí prístup k peniazom. Švajčiarski obchodníci s komoditami by nedodávali na trh likviditu, na čo by ceny surovín reagovali poklesom.

Ako sa zabezpečiť? Európa by mala hľadať možnosti financovania v USA. Variantom sú aj ročné put-opcie v amerických dolároch na ropu Brent.

Kto ovláda trh s komoditami? Tajomné firmy, na ktoré je vládna regulácia krátka

8. Zmiznú bezpečné prístavy

Zlato, švajčiarsky frank a japonský jen sú v poslednej dobe pomerne volatilné, aj keď z rôznych dôvodov. Americké a nemecké vládne dlhopisy svojimi výnosmi už sotva pokrývajú infláciu, takže sú bezpečné. Môžu však v prípade turbulencií v Európe a v USA vzrásť.

Ako sa zabezpečiť? Čokoľvek s ratingom AAA stojí za pozornosť.

 

9. Lepší ako očakávaný hospodársky rast

Staviť na kolaps trhu znamená riziko príjemného prekvapenia. Ak by sa Európe podarilo stabilizovať situáciu, globálna ekonomika zrýchli viac, než sa v túto chvíľu predpokladá, a ceny akcií a komodít porastú nad očakávania.

Ako sa zabezpečiť? SHORT austrálskeho dolára, voľné peniaze na úpravu pozícií v portfóliu.

Čítajte aj: Čierne labute môžu priletieť aj v roku 2012

01 - Modified: 2005-04-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Niektoré reality šou sú zrkadlom zúfalstva v spoločnosti 02 - Modified: 2005-04-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Menší súrodenci "Veľkého Brata"
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/serialy, menuAlias = serialy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 14:56