StoryEditor

Zrušenie poplatkov môžeme zaplatiť všetci

13.07.2006, 00:00
Rozhodnutie novej vlády zrušiť poplatky pacientov spôsobí v zdravotníckom systéme výpadok 2,5 miliardy korún ročne. O pravidelnú zložku príjmu prídu lekári, lekárnici, nemocnice i poisťovne.

Rozhodnutie novej vlády zrušiť poplatky pacientov spôsobí v zdravotníckom systéme výpadok 2,5 miliardy korún ročne. O pravidelnú zložku príjmu prídu lekári, lekárnici, nemocnice i poisťovne. Ministerstvo zdravotníctva napriek tom tvrdí - je predčasné hovoriť, z čoho sa bude táto strata kompenzovať. "Bude to súčasťou zdravotníckej kapitoly programového vyhlásenia vlády," povedal pre HN hovorca rezortu Karol Farkašovský.
Známe je len to, že tento krok by mal urobiť nový minister zdravotníctva Ivan Valentovič medzi prvými. "Neprichádza do úvahy, aby to kompenzovali zdravotné poisťovne," vyhlásil výkonný riaditeľ Združenia zdravotných poisťovní SR Eduard Kováč. Táto úloha tak zrejme zostane na pleciach štátu. Ak by sa totiž strata ničím nepokryla mohlo by to poskytovateľom zdravotnej starostlivosti spôsobiť problémy.

Miliónové straty
Asociácia nemocníc Slovenska má dokonca vyčíslené, o koľko peňazí by ktorí poskytovatelia mohli prísť. "Pre bežné ambulancie by to predstavovalo ročnú stratu 50- až 100-tisíc korún, pre bývalé okresné nemocnice minimálne päť miliónov korún a fakultné nemocnice by mohli prísť ročne až o niekoľko desiatok miliónov korún," spresnil prezident asociácie Marián Petkó. Napríklad Fakultná nemocnica v Košiciach získava na poplatkoch ročne 23 miliónov korún. V malom meste zasa lekár-špecialista na poplatkoch vyberie od šesť- do osemtisíc korún mesačne. U praktických lekárov pre deti a dospelých z Hliníka nad Hronom a Terchovej sa táto suma pohybuje okolo štyroch tisíc až štyri a pol tisíc korún.

Poisťovne v mínuse
Zdravotné poisťovne tvrdia, že zrušenie poplatkov na ne nebude mať zásadný vplyv. "Poplatky znížili množstvo zbytočných návštev u lekárov," pripomína predseda predstavenstva poisťovne Apollo Karol Vinš. Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií klesol počet návštev u lekára za posledné dva roky o štyri milióny. Poisťovne však majú príjmy len z poplatku za recept. Z dvadsať korún, ktoré pacient zaplatí v lekárni, dostane poisťovňa tri štvrtiny. "Od zavedenia poplatkov za recepty v júni 2003 do konca roka 2005 boli naše príjmy dovedna 887 miliónov korún," skonštatovala hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Petra Kafúnová. Podľa zákona musia časť z týchto peňazí použiť na elektronické spracovanie údajov. Zdôraznila, že po zrušení poplatkov budú musieť hľadať iné zdroje na túto činnosť.

Za pohotovosť sa platiť bude
"Akýkoľvek návrat k bezplatnému zdravotníctvu je krokom späť. Znižovanie spoluúčasti pacientov totiž nielenže obnoví zneužívanie systému, ale bude tlačiť aj na zvyšovanie odvodového a daňového zaťaženia," hovorí analytik Health Policy Institute Peter Pažitný. Jeho slová potvrdzujú aj štatistiky z roku 2004, podľa ktorých v súvislosti s poplatkami za recepty len 2,1 percenta pacientov uviedlo, že si prestali po zavedení poplatkov dávať predpisovať recepty. Takmer 60 percent opýtaných zavedenie 20-korunového poplatku nijako neovplyvnilo. Najviac sa však už roky zneužívala záchranná služba. "Aj preto predpokladáme, že nie všetky poplatky sa zrušia. Poplatok 60 korún za návštevu pohotovosti zrejme zostane," očakáva Eduard Kováč.

Za čo a koľko platíme poplatky
- ambulancia lekára - 20 Sk
- nemocnica - 50 Sk za deň pobytu v nemocnici
- za sprievod v nemocnici - 100 Sk za deň pobytu v nemocnici
- doprava - 2 Sk za kilometer
- lekáreň - 20 Sk za recept
- pohotovosť - 60 Sk
Zdroj: hn

Zrušenie poplatkov v zdravotníctve
- za posledné tri roky na nich zaplatili pacienti takmer 5 miliárd korún
- z toho dve miliardy nechali v ambulanciách lekárov
- ďalšie dve miliardy uhradili za recepty v lekárňach
- zhruba jednu miliardu korún zaplatili na 50-korunových poplatkoch v nemocniciach
- v prepočte zaplatil každý človek za rok vyše 330 korún
Zdroj: hn

01 - Modified: 2003-03-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Saddám: Zlý malý Bush spáchal zločin 02 - Modified: 2003-03-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: CBS pri bombardovaní: Dobré ráno, Bagdad! 03 - Modified: 2003-03-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vojenské zásahy USA
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
05. máj 2024 08:46